پروتز دندان, ترمیم و زیبایی

پروتز دندان چیست؟ معرفی پروتزهای دندانی و انواع آن‌ها (ثابت و متحرک)

پروتز دندان چیست؟بهترین دندانپزشکی شرق تهران

پروتز دندان چیست؟

پروتز دندان به هر وسیله‌ای گفته می‌شود که برای جایگزینی دندان‌های از دست رفته در دهان قرار می‌گیرد. این پروتزها به دو نوع ثابت و متحرک تقسیم می‌شوند.

  • پروتز ثابت:

پروتزهای ثابت به پروتزهایی گفته می‌شود که به‌صورت دائمی در دهان نصب می‌شوند و بیمار نمی‌تواند آن‌ها را خارج کند. این شامل بریج‌هایی است که ممکن است بر روی دندان‌های طبیعی یا ایمپلنت قرار گیرند.

  • پروتز متحرک:

پروتزهای متحرک مانند اوردنچر متحرک است که بیمار می‌تواند آن‌ها را برای تمیز کردن یا خواب از دهان خارج کند.

انواع پروتز ثابت دندان

دندان دکتر افشین میرزایی دندانپزشکی تهرانپارسپروتزهای ثابت دندان که به عنوان “روکش‌ها” یا “بریج‌های دندان” نیز شناخته می‌شوند، روش‌هایی هستند که به‌طور دائمی روی دندان یا ایمپلنت قرار می‌گیرند و نقش مهمی در عملکرد دندان‌ها و ظاهر فرد دارند.

  1. روکش دندان (Crown)

روکش دندان یک پوشش کامل است که روی یک دندان آسیب‌دیده یا ترمیم‌شده قرار می‌گیرد. این نوع پروتز برای محافظت از دندان‌هایی که پوسیدگی عمیق یا شکستگی دارند استفاده می‌شود.

انواع جنس روکش‌ها:

  • تمام سرامیک
  • زیرکونیا
  • ایمکس (E-Max)
  1. بریج دندانی (Bridge)

بریج‌ها برای جایگزینی دندان‌های از دست‌رفته استفاده می‌شوند. این نوع پروتز شامل دو روکش است که روی دندان‌های کناری قرار می‌گیرد و دندان مصنوعی (پونتیک) در میان آن‌ها قرار دارد.

انواع بریج‌ها:

  • بریج سنتی: دندان مصنوعی بین دو دندان طبیعی قرار می‌گیرد.
  • بریج کانتی‌لور (Cantilever)
  • بریج مریلند
  • بریج بر پایه ایمپلنت
  1. ایمپلنت پروتز ثابت

پروتزهای ثابت روی ایمپلنت نیز نوعی از پروتز ثابت هستند که به جای دندان‌های طبیعی به ایمپلنت‌های کاشته شده متصل می‌شوند. این نوع پروتز برای بیمارانی که دندان خود را کاملاً از دست داده‌اند مناسب است.

  1. ونیرهای دندانی (Dental Veneers)

ونیرها نوعی پوسته نازک سرامیکی یا کامپوزیتی هستند که برای بهبود ظاهر دندان‌های جلویی استفاده می‌شوند.

  1. لومینیرز (Lumineers)

نوع پیشرفته‌تری از ونیرها با ضخامت بسیار کم که بدون نیاز به تراشیدن مینای دندان استفاده می‌شوند. این پروتزها ظاهری طبیعی‌تر دارند و به طور دائمی چسبانده می‌شوند.

مزایای پروتزهای ثابت دندان

  •  ظاهر طبیعی و زیبا.
  •  بهبود در جویدن غذا
  • -بهبود در گفتار
  • -ماندگاری بالا

 

انواع پروتز متحرک دندان

پروتزهای متحرک دندان، راه‌حلی ایده‌آل برای بیمارانی هستند که بخشی یا تمام دندان‌های خود را از دست داده‌اند و به دنبال گزینه‌ای اقتصادی هستند. این پروتزها قابلیت جابه‌جایی دارند و می‌توان آن‌ها را به راحتی برای تمیز کردن خارج کرد.

انجام اوردنچر توسط دکتر افشین میرزایی

  • پروتز کامل متحرک (دست دندان کامل) 

پروتز کامل به نوعی از پروتز دندانی گفته می‌شود که برای جایگزینی تمام دندان‌های از دست رفته در فک بالا و پایین طراحی شده است. این پروتزها معمولاً از جنس اکریلیک ساخته می‌شوند و با توجه به نیاز فرد، می‌توانند در دو نوع ثابت یا متحرک قرار گیرند.

  • پروتز پارسیل متحرک (Partial Denture)

برای بیمارانی که تعدادی از دندان‌های خود را در یک فک از دست داده‌اند پروتز پارسیل متحرک مناسب است.

  • پروتز متحرک انعطاف‌پذیر (Flexible Dentures)

ویژگی‌ها پروتز متحرک انعطاف پذیر:

ساخته‌شده از مواد انعطاف‌پذیر مانند نایلون.

سبک، شفاف و بسیار طبیعی.

  • پروتز اوردنچر (Overdenture)

بر پایه ایمپلنت است اما قابل جدا شدن است.

اوردنچر- کلینیک دکتر افشین میرزایی- دیجیتال

  • پروتز موقت متحرک (Immediate Denture)

مزایای پروتزهای متحرک دندان

  • هزینه کمتر نسبت به پروتزهای ثابت.
  • قابلیت جابه‌جایی و تمیز کردن آسان.
  • مناسب برای بیمارانی که نمی‌خواهند از روش‌های جراحی مانند ایمپلنت استفاده کنند.

معایب پروتزهای متحرک

  • نیاز به مراقبت و نگهداری بیشتر.
  • ممکن است در طول زمان باعث تحلیل لثه‌ها شود.
  • احتمال ایجاد زخم یا ناراحتی در برخی بیماران.
  • نیاز به تعویض یا تنظیم دوره‌ای.

در کلینیک دکتر افشین میرزایی، از بهترین مواد و تکنولوژی‌های روز دنیا برای ارائه خدمات پروتز دندان به صورت ثابت و متحرک استفاده می‌شود. مشاوره به صورت رایگان و پرداخت اقساطی نیز امکان‌پذیر است.

هزینه پروتز دندان چقدر است؟

برای دریافت اطلاعات دقیق در مورد هزینه پروتز دندان در کلینیک دکتر افشین میرزایی، پیشنهاد می‌کنم که با کلینیک تماس بگیرید یا از طریق سایت آن اطلاعات بیشتری دریافت کنید. هزینه پروتز دندان به نوع پروتز (ثابت یا متحرک)، جنس آن (مثلاً زیرکونیا یا سرامیک) و شرایط درمان بستگی دارد. همچنین ممکن است بسته به نیازهای خاص هر بیمار، قیمت‌ها متفاوت باشند.

در کلینیک دکتر افشین مرزایی مشاوره درمان به صورت رایگان است و امکان پرداخت درمان به صورت اقساط امکان پذیر است.

 آیا غذا خوردن با پروتز دندان سخت است؟

غذا خوردن با پروتز دندانی می‌تواند برای برخی افراد کمی دشوار باشد، به خصوص در ابتدا. این مشکل معمولاً به دلیل عادت نکردن دهان و لثه‌ها به پروتز است. پس از مدتی، افراد به راحتی می توانند غذاها را به راحتی بخورند

نکات قابل توجه برای کسانی که پروتز دندان کرده اند:

  1. استفاده از غذاهای نرم و سبک: در روزهای اول بهتر است از غذاهای نرم و سبک استفاده کنید.
  2. پرهیز از غذاهای چسبنده یا سفت: در روزهای اول پروتز از آدامس یا مواد چسبنده پرهیز شود.
  3. تکه کردن غذا به قطعات کوچک: خوردن غذا به صورت قطعات کوچک می‌تواند فشار کمتری به پروتز وارد کند.
  4. استفاده از چسب پروتز: در برخی از موارد در برخی از افراد برای جل.گیری از لغزش پروتز بهتر است از چسب پروتز دندان استفاده کرد.

با گذشت زمان و تطبیق بیشتر، غذا خوردن با پروتز دندانی راحت‌تر خواهد شد.

مراقبت از پروتز دندان

مراقبت از پروتز دندان اهمیت زیادی دارد تا از طول عمر و عملکرد بهینه آن اطمینان حاصل شود. در اینجا برخی از نکات مهم برای مراقبت از پروتز دندان آورده شده است:

تمیز نگه داشتن پروتز: پروتز دندان باید به‌طور منظم تمیز شود تا از ایجاد پلاک و جرم جلوگیری شود. می‌توانید از مسواک نرم و خمیر دندان غیر ساینده برای تمیز کردن پروتز استفاده کنید. استفاده از مسواک‌های مخصوص پروتز نیز مفید است.

استفاده از محلول ضدعفونی‌کننده: علاوه بر تمیز کردن روزانه، پروتز را باید هفته‌ای یک یا دو بار در محلول ضدعفونی‌کننده مخصوص پروتز دندان قرار دهید تا از ایجاد باکتری و بوی بد جلوگیری کنید.

مراقبت از لثه‌ها: هنگام استفاده از پروتز دندان، لثه‌ها نیز نیاز به مراقبت دارند. بهتر است هر روز با یک مسواک نرم و آب ولرم لثه‌ها و دندان‌های باقی‌مانده را تمیز کنید.

اجتناب از غذاهای سخت و چسبناک: غذاهای سخت و چسبناک مانند سوهان، آدامس یا شیرینی‌های چسبناک می‌توانند به پروتز آسیب برسانند. بهتر است از این نوع غذاها خودداری کنید تا از خراب شدن یا جابجایی پروتز جلوگیری شود.

استفاده از محافظ شبانه: برخی افراد از محافظ شبانه برای جلوگیری از فشار و ساییدگی دندان‌ها هنگام خواب استفاده می‌کنند. این کار از آسیب به پروتز و دندان‌های طبیعی جلوگیری می‌کند. (نایت گارد)

مراجعه منظم به دندانپزشک: باید به طور منظم به دندانپزشک خود مراجعه کنید تا پروتز بررسی شود و از آسیب‌های احتمالی جلوگیری گردد. دندانپزشک ممکن است نیاز به تنظیم مجدد یا تعمیر پروتز داشته باشد.

احتیاط هنگام استفاده از محصولات سفیدکننده: برخی از محصولات سفیدکننده دندان می‌توانند به پروتز آسیب برسانند یا رنگ آن را تغییر دهند. بهتر است از مشورت با دندانپزشک قبل از استفاده از این محصولات استفاده کنید.

با رعایت این نکات، می‌توانید از پروتز دندان خود به بهترین نحو مراقبت کرده و طول عمر آن را افزایش دهید.

سوالات متداول

چه موقع باید از چسب پروتز دندان استفاده کنم؟

چسب پروتز دندان زمانی استفاده می‌شود که پروتز شل شود یا برای ثابت نگه داشتن پروتزهای موقت نیاز باشد.

چسب دندان مصنوعی نباید در صورتی که دندان مصنوعی آسیب دیده یا ساییده شده باشد، یا در صورت وجود عفونت یا تحریک در لثه‌ها استفاده شود.

نه، بهتر است پروتز دندان هر شب قبل از خواب از دهان خارج شود تا لثه‌ها استراحت کنند و از بروز التهاب یا عفونت جلوگیری شود.

بله، پروتزهای دندانی ممکن است در ابتدای استفاده تأثیر کمی بر صحبت کردن داشته باشند، اما با گذشت زمان و عادت کردن به آن‌ها، معمولاً مشکل برطرف می‌شود و فرد به راحتی می‌تواند صحبت کند.

پروتز دندانی زمانی غیرطبیعی به نظر می‌رسد که به درستی طراحی یا تطبیق داده نشده باشد. اما پروتزهای دندانی با کیفیت و طراحی مناسب به طور طبیعی به نظر می‌رسند و عملکرد و ظاهر طبیعی دندان‌ها را بازسازی می‌کنند.

 

📞 با ما در ارتباط باشید!  تماس با ما
💬 برای مشاوره رایگان و سریع می‌توانید از طریق یکی از گزینه‌های زیر با ما تماس بگیرید:
🔹 چت در واتساپ
🔹 چت در تلگرام
🔹اینستاگرام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *